Elk horloge heeft een verhaal. En een van de beste manieren om iets over iemands leven te weten te komen is door naar zijn horloge te kijken. Het kan je vertellen waar ze waarde aan hechten, waar ze geweest zijn, en wie ze zijn. Een kwaliteitsuurwerk gaat generaties lang mee en wordt door familieleden doorgegeven, want het wordt een erfstuk dat het verhaal van je leven vertelt. Dus voordat je een nieuw horloge koopt, moet je zeker rekening houden met deze punten.

Horlogebandjes

Kwaliteitsbandjes hebben een dikke vulling aan de onderkant, zodat als je ze de hele dag draagt er geen knelling of ongemak ontstaat (wat vaak voorkomt bij goedkopere horloges). Een goed bandje moet ook van leer of een andere dierenhuid gemaakt zijn in plaats van rubber of siliconen, die zijn goedkopere materialen. Een kwaliteitsband kan overal van €100 – €1000 of meer kosten, afhankelijk van het soort leer dat gebruikt wordt, maar het is het op de lange duur waard om een goede te kopen die je vele jaren zal meegaan.

Horloge Plating

De meeste horloges worden tegenwoordig gemaakt met roestvrij stalen kasten. Dit is omdat het uiterst duurzaam is en er tientallen jaren glanzend uit blijft zien. Sommige horloges uit het lagere segment zijn echter met chroom of nikkelplaat geplatteerd in plaats van met massief roestvrij staal. Het probleem met deze metalen afwerkingen is echter dat ze na verloop van tijd beginnen af te bladderen en te corroderen, zodat ze er eerder slordig en goedkoop uitzien dan glanzend en nieuw. Wil je dat je horlogekast mettertijd zijn waarde behoudt, zorg er dan voor dat hij massief roestvrij staal en niet geplateerd met chroom of nikkel.

Wijzerplaat van een horloge

De wijzerplaat van een horloge verwijst naar de wijzerplaat, waar de cijfers en markeringen staan. Hoe nauwkeuriger de markeringen op de wijzerplaat, hoe nauwkeuriger je horloge zal zijn in termen van tijd-vertellen. Dit komt omdat elke markering perfect op elkaar moet aansluiten, wil het horloge goed werken. Precisie markeringen kunnen de prijs van een horloge vaak met enkele duizenden dollars opdrijven, maar ze zijn het waard als je van plan bent je horloge van generatie op generatie door te geven. Het is ook de moeite waard op te merken dat sommige horloges wijzerplaten met structuur hebben, terwijl andere een effen matte wijzerplaat hebben zonder cijfers of markeringen (maar wel kleine stippen). Beide soorten zien er echter prachtig uit op een horloge, dus als je gewoon een casual accessoire zoekt dat er leuk uitziet, maak je dan niet te veel zorgen over dit detail.

Beweging van het horloge

Het uurwerk van een horloge verwijst naar het inwendige mechanisme dat het horloge aan het tikken houdt. Er zijn drie soorten uurwerken die gewoonlijk in moderne horloges gebruikt worden: kwarts, automatisch, en mechanisch. Het meest nauwkeurige is het kwartsuurwerk, dat een kleine batterij gebruikt om zichzelf van stroom te voorzien. Automatische uurwerken gebruiken de beweging van je pols gedurende de dag om energie op te slaan in een veer binnen in de horlogekast. Als je het ‘s nachts draagt tijdens het slapen of tijdens andere perioden van stilstand, begint het horloge weer te bewegen en de tijd te vertellen tot het weer opgeladen moet worden (door het nog een hele dag te dragen). Mechanische horloges vertrouwen ook op een veer, maar in plaats van elektriciteit te gebruiken om het mechanisme aan te drijven, slaan ze energie op in de veer en brengen die over op een inwendig gewicht. Dit inwendige gewicht draait rond terwijl je het horloge draagt, wat de nauwkeurigheid van de tijdsaanduiding beïnvloedt. Een goede vuistregel is dat automatische horloges de neiging hebben beter de tijd te vertellen dan kwartshorloges (omdat ze geen nieuwe batterijen nodig hebben), maar dat ze toch af en toe wat bijgesteld moeten worden. Mechanische horloges zijn ook van prima kwaliteit, maar vergen meer onderhoud omdat hun nauwkeurigheid op en neer gaat, afhankelijk van hoe lang ze de laatste tijd gedragen zijn.

Waterbestendigheid

Of je nieuwe horloge nu bedoeld is voor casual kleding of voor formelere activiteiten als zwemmen of surfen, zorg ervoor dat het een zekere mate van waterbestendigheid heeft (liever minstens 3 ATM). Horloges met een lagere diepte-indicatie zien er misschien goed uit en zitten comfortabel, maar het water kan gemakkelijk in de kast sijpelen en het binnenwerk beschadigen. Als je een horloge wilt dat speciaal ontworpen is voor zwemmen en andere wateractiviteiten (of als je van plan bent je huidige horloge te gebruiken), kijk dan of er op staat hoe diep het kan gaan voordat de waterdruk schade zal veroorzaken.

Stijl van de band

Horloges zijn er in verschillende vormen en maten, en ook in verschillende soorten banden, zoals rubber, metaal, leer, enz. Tenzij je een specifiek soort band zoekt (zoals iets dat van een bedreigde diersoort gemaakt is), zou dit niet al te veel invloed op je koopbeslissing moeten hebben. Het belangrijkere detail hier is of je al dan niet de maat van het bandje is comfortabel. Herenhorloges zijn meestal tussen 35 mm en 45 mm breed, terwijl dameshorloges hooguit 36 mm of 37 mm breed zijn.

Vervangende onderdelen

Als je van plan bent je horloge aan volgende generaties door te geven, is het belangrijk uit te zoeken hoe gemakkelijk het is om onderdelen te vervangen als ze na verloop van tijd verslijten. Kwartsbatterijen moeten om de 2-3 jaar vervangen worden (afhankelijk van het model), maar automatische kunnen tot 10 jaar meegaan voor ze vaker opgewonden moeten worden dan dat ze energie opslaan. Mechanische horloges zijn lastiger – als je ze niet regelmatig door een vakman wilt laten onderhouden, hou je dan aan merken die vervangings-hoofdveren en andere onderdelen apart verkopen. Dit betekent dat je kun je ze kopen wanneer je ze nodig hebt, in plaats van je horloge maandenlang weg te moeten sturen.

Prijs

Je hoeft niet per se duizenden dollars uit te geven voor een goed horloge. Het is echter belangrijk te onthouden dat goedkope horloges meestal niet voor niets goedkoop zijn – ze zijn niet met dezelfde kwaliteit materialen of vakmanschap gemaakt als duurdere modellen, wat betekent dat het binnenwerk niet zo lang meegaat. Als je het je kunt veroorloven, mik dan tenminste ergens in de middenprijsklasse (rond €175 en €550) en je weet dat je een uurwerk in handen hebt dat jarenlang nauwkeurig de tijd zal bijhouden.

Het is belangrijk ervoor te zorgen dat je een horloge krijgt dat comfortabel is en de tijd nauwkeurig zal aangeven. Horloges zijn er ook in verschillende stijlen, met bandmogelijkheden variërend van rubber tot metaal. Als je nieuwe horloge helemaal niet waterbestendig is, of als het onderdelen heeft die regelmatig onderhoud nodig hebben (wat prijzig kan zijn), dan is het misschien niet de beste optie voor jou.

Overweeg dus eerst deze factoren voordat je een aankoopbeslissing neemt!

Misschien vind je dit ook leuk...

Populaire Artikelen