Als je op mij lijkt, is de gedachte om een dag op het open water door te brengen ronduit opwindend. Maar voordat je met je boot op pad kunt, zijn er een paar dingen die je moet weten.

In dit bericht deel ik een aantal basistips over hoe je je kunt voorbereiden op je volgende vaaravontuur – zodat je vol vertrouwen het water op kunt gaan en kunt genieten!

Soorten boten

Er zijn veel verschillende soorten boten, elk ontworpen voor een specifiek doel. Het type boot dat je kiest moet gebaseerd zijn op hoe je van plan bent hem te gebruiken. Enkele veel voorkomende boottypen zijn:

Zeilboten

Zeilboten worden aangedreven door zeilen en worden voornamelijk gebruikt voor recreatie. Er zijn verschillende soorten zeilboten, waaronder sloepen, catamarans en trimarans.

Visboten

Visboten zijn ontworpen voor, je raadt het al, vissen! Ze zijn er in allerlei soorten en maten, van kleine opblaasbootjes tot grote charterboten.

Motorboten

Motorboten worden aangedreven door een motor en kunnen worden gebruikt voor allerlei doeleinden, zoals recreatie, vervoer en zelfs races. Veel voorkomende soorten motorboten zijn pontonboten, speedboten en jachten.

Terminologie

Nu we het toch over boten hebben, laten we een paar veel voorkomende bootgerelateerde termen doornemen die je moet kennen voordat je gaat varen. Geloof ons, kennis is macht (of in dit geval paardenkracht). Hier zijn een paar belangrijke termen die je moet kennen:

Anker

Een zwaar voorwerp dat in het water wordt gegooid om een boot op zijn plaats te houden.

Achtersteven

De achterkant van de boot.

Boeg

De voorkant van de boot.

Bakboordzijde

De linkerkant van de boot als je naar voren kijkt.

Stuurboordzijde

De rechterkant van de boot als je naar voren kijkt.

Diepgang

De diepte van het water die nodig is om een schip te laten drijven.

Nu we wat basisinformatie over boten en bootterminologie hebben doorgenomen, gaan we verder met het bespreken van veiligheidstips voor boten. Veiligheid moet immers altijd je eerste prioriteit zijn als je je op het water begeeft.

Veiligheidstips voor booteigenaren

Hoe ervaren je ook bent als eigenaar of bestuurder van een boot, het is altijd belangrijk om je veiligheidsvaardigheden op te frissen voordat je het water opgaat.

Hier zijn een paar belangrijke veiligheidstips om in gedachten te houden:

Draag altijd een zwemvest

Alleen al in 2012 droegen 3 op de 4 mensen die verdronken bij bootongelukken geen zwemvest. Het dragen van een zwemvest kan je leven redden bij een ongeluk, dus trek er een aan voordat je het water opgaat.

Houd het weerbericht in de gaten

Controleer voordat je het water opgaat het plaatselijke weerbericht om er zeker van te zijn dat de omstandigheden veilig zijn. Als er onweer wordt voorspeld, kun je het beste wachten tot het voorbij is voordat je het water op gaat.

Volg een veiligheidscursus

Volgens de kustwacht is het volgen van een veiligheidscursus een van de beste manieren om het risico om betrokken te raken bij een bootongeluk te verminderen. Vaarcursussen leren je alles, van de juiste navigatietechnieken tot noodprocedures.

Nu we enkele essentiële veiligheidstips hebben doorgenomen, laten we bespreken welke uitrusting je mee moet nemen op je volgende vaartocht. Hoewel het niet verplicht is, kan het hebben van deze items aan boord helpen om je tijd op het water aangenamer te maken.

Voorgestelde uitrusting voor booteigenaren

Hier is een lijst met suggesties om mee te nemen op je volgende boottocht:

– Reddingsvesten voor iedereen aan boord

– EHBO-kit

– vuurpijlen

Рzonnebrandcr̬me

– eten en drinken

– hoeden of vizieren

– zonnebril

– insectenspray

Conclusie

Dat is het voor nu – alles wat je nodig hebt om het open water op te gaan. Varen kan een geweldige manier zijn om te ontspannen en te ontsnappen aan de drukte van alledag, maar alleen als je voorbereid bent. Zorg dat je je onderzoek doet, de juiste spullen inpakt en veilig blijft op het meer of de oceaan. En vooral: veel plezier!

Misschien vind je dit ook leuk...

Populaire Artikelen